Osakemarkkinoiden heilunta rauhoittui huhtikuussa kun jännitteet Pohjois-Korean ja USA:n välillä hellittivät ja Koreoiden johtajat tapasivat historiallisessa huippukokouksessa tavoitteenaan ydinaseohjelman alasajo ja jo yli 65 vuotta kestäneen sodan päättäminen. Ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset ovat myös olleet monien yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden osalta erittäin vahvoja, mikä on hälventänyt niiden kurssikehitykseen liittyneitä pelkoja. Osakkeiden päiväliikkeet pysyivät huhtikuussa totuttua suurempina, mutta heilunnan väheneminen painoi VIX-indeksin jo alle 16:een.

Maaliskuun kurssilaskun jälkeen S&P 500 Net Total Return USD -indeksi päätti huhtikuun 0.35 % plussalle dollareissa ja yli 1.9 % plussalle euroissa laskettuna. MSCI Emerging Net Total Return USD -indeksi päätti kuukauden 0.4 % pakkaselle dollareissa ja 1.4 % plussalle euroissa laskettuna. Euroopan osakemarkkinat nousivat STOXX 600 Net Total Return EUR indeksillä mitattuna 4.5 % ja pohjoismaiset osakkeet (MSCI Nordic Net Total Return EUR) 1.6 %. OMX Helsinki oli kuukauden vahvimpia markkinoita ja kotimainen pörssimme nousi hyvien tulosten siivittämänä 5.8 % kaikkien aikojen korkeimmalle tasolleen. 

USA:n 10-vuoden valtionlainojen korko ylitti kuukauden aikana 3 % tason nousten lähelle korkeinta noteeraustaan sitten vuoden 2011. Lyhyissä koroissa nousu on ollut suhteellisesti vieläkin voimakkaampaa ja esimerkiksi USA:n 2-vuoden korko ylitti jo 2.5 %, saavuttaen korkeimman noteerauksensa finanssikriisin jälkeen. Euroopassa myöhemmin alkanut elvytys ja hauraampi kasvu on pitänyt korot historiallisen matalina ja esimerkiksi Saksan 2-vuotinen korko on yhä tukevasti miinuksella noin -0.6 prosentissa. Yli 3 %:n korkoero mantereiden välillä sai vihdoin dollarin kääntymään ja se vahvistui 2.0 % euroa vastaan huhtikuussa.

Vahva dollari ja korkeat korot ovat perinteisesti tarkoittaneet heikompia näkymiä kehittyvien markkinoiden osakkeille ja koroille. Toisaalta kyseisten maiden kasvu perustuu nykyään enemmän kuin koskaan alueen sisäiseen dynamiikkaan. Vaara on kuitenkin niin ilmeinen, että suosimme kehittyvien markkinoiden osalta voittojen kotiutusta ja niiden allokaation laskemista alipainoon. Mainitsimme osakkeiden ylipainosta maaliskuussa ja suosimme yhä niiden ylipainottamista, mutta yhä enemmän eurooppalaisten osakkeiden kautta. Eurooppalaisten osakkeiden tuotto suhteessa yhdysvaltalaisiin osakkeisiin saavutti viiden vuoden alimman pisteen maaliskuun alussa, jolloin tuottoero näiden markkinoiden välillä oli 50 % yhdysvaltalaisten osakkeiden eduksi. Tämä ero on kaventunut nopeasti ja eurooppalaisten osakkeiden tuotto on ollut yli 10 % parempaa sen jälkeen. Uskomme tämän trendin jatkuvan mm. Euroopan osakkeiden matalampien arvostustasojen takia.

Seuraamme tarkasti yrityslainamarkkinoita ja varsinkin toteutuneita luottovastuutapahtumia, mutta ainakaan vielä ei ole merkkejä esimerkiksi konkurssimäärien noususta. Nousseet korot voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia lainanhoitomenojen noustessa nopeasti. USA:n nousseet korot tekevät paikallisista yrityslainoista kehittyvien markkinoiden korkoja houkuttelevampia. Euroopassa tuottotasot eivät ole houkuttelevia ja suosimme siksi korkosijoitusten sijaan järkevästi hajautettua kiinteistösalkkua, jossa tuottoa haetaan hyvien vuokrasopimusten, eikä niinkään kiinteistöjen arvonnousun kautta.

 

TILAA UUTISKIRJE SÄHKÖPOSTIISI

 

Vastuunrajoituslauseke: Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Kaikki esityksen luvut perustuvat julkisista markkinainformaatiojärjestelmistä kerättyihin tietoihin. Pyrkimyksenä on ollut käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta, etteikö tiedoissa voisi esiintyä virheitä. Esityksen tiedot edustavat Investium Oy:n (”Investium”) näkemystä esityksessä mainittuna ajankohtana ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Investium ei vastaa esityksen tietojen käytöstä aiheutuneista vahingoista. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski ja asiakas vastaa siten itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista sekä näiden vaikutuksesta asiakkaan verotukseen. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Sijoittajan on myös tärkeä muistaa, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Kaikki immateriaalioikeudet tähän kuukausikatsaukseen kuuluvat Investiumille, ellei muuta ole erikseen mainittu.