Osakemarkkinoilla vedettiin henkeä syyskuussa ja suurimmat suhteelliset liikkeet nähtiinkin osakkeiden sijaan ns. riskittömillä korkomarkkinoilla, joilla nousevat korot aiheuttivat lainahintoihin painetta alaspäin. Euroopassa pankkisektori yritti pitkästä aikaa nousta muuta markkinaa nopeammin nousevien korkojen tukemana, mutta kuukauden viimeinen viikko palautti sektorin takaisin lähtöpisteeseen Italian puutteellisen budjettikurin palatessa otsikoihin. S&P 500 -indeksi nousi syyskuussa 0,5 % ja 3. kvartaalin aikana nousua kertyi indeksille jopa 7,56 %, mikä oli kovin kvartaalinousu sitten 2013. Kehittyvien markkinoiden syyskuu jatkui mollivoittoisena ja niiden tuotto jäi kuukauden ajalta 0,5 % pakkaselle alueen kvartaalituoton jäädessä -1,1 %:iin. Euroopan STOXX 600 -indeksi päätti kuukauden 0,3 % ja kolmannen kvartaalin 1,3 % plussalle. Pohjoismaiset osakkeet olivat jälleen Euroopan pörssien nousukärjessä 1,1 % kuukausituotollaan. Kolmannen kvartaalin aikana nousua kertyi pohjoismaisille osakkeille 5,5 %, eli yli 4 % enemmän kuin laajalle Eurooppa-indeksille. OMX Helsinki painui syyskuussa -0,7 % tuotollaan ja sen 3. kvartaalin tuotto oli 2,4 %.

Keskuspankkien kommunikaatiota seurattiin jälleen tarkasti syyskuun aikana, mutta lopulta niihin ei liittynyt mitään yllättävää. USA:n keskuspankki nosti jälleen odotetusti ohjauskorkoaan 2,25 %:iin ja se nostanee korkoa vielä kerran tämän vuoden aikana. Euroopassa EKP vakuutteli syyskuussa sijoittajia siitä, että korkoja nostetaan aikaisintaan kesällä 2019. Keskuspankin toteuttama korkopapereiden osto-ohjelma on kuitenkin jo loppumaisillaan ja ostojen määrä puolitetaan jälleen lokakuussa noin 15 miljardiin. Nykytiedon valossa osto-ohjelma lopetetaan kokonaan tämän vuoden lopulla ja on mielenkiintoista nähdä, miten automaattiostajan puuttuminen vaikuttaa esimerkiksi Italian valtionlainojen korkoihin.

Kauppasodan monet käänteet ja presidentti Trumpin lupaus palauttaa miljoonia työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ovat painaneet Kiinan osakemarkkinoita rajusti kuluvana vuonna. Samaan aikaan paikalliset teknologiayhtiöt ovat olleet laskukierteessä niiden tasapainoillessa keskushallinnon ohjauksen ja vapaan kaupan välimaastossa. Korjausliike on tehnyt alueen osakkeista selvästi alkuvuotta kiinnostavampia ja seuraammekin Kiinan kehitystä tarkasti, koska sillä on suuri merkitys koko kehittyvien markkinoiden kehityksen kannalta.

USA:n osakemarkkinoiden nousu on ollut tänä vuonna selvästi vahvempaa kuin millään muilla merkittävillä talousalueilla. Niiden tuottoero varsinkin eurooppalaisia ja kehittyviä markkinoita vastaan on kasvanut vuoden alusta jo todella merkittäväksi ja sitä kautta myös arvostustaso on USA:ssa haastavampi. Tuloskausi alkaa jälleen lokakuussa ja uskomme kuitenkin hyvän tuloskasvun tukevan markkinaa edelleen. Voittojen osittainen kotiuttaminen ei kuitenkaan koskaan ole väärä strategia ja kehotammekin varmistamaan etenkin osakeallokaation olevan halutunlaisen. Laaja maantieteellinen hajautus vähentää yksittäisten maiden ja talousalueiden tuomaa riskiä. Sijoitussalkun kassavirtojen ennustettavuutta on helpointa parantaa esimerkiksi kiinteistösijoituksilla ja tunnettujen yritysten yrityslainoilla, sekä muuttuvakorkoisilla sijoituksilla.

 

Haluatko saada Investiumin Markkinakatsauksen kuukausittain suoraan sähköpostiisi?
TILAA UUTISKIRJE SÄHKÖPOSTIISI TÄSTÄ

 

Vastuunrajoituslauseke: Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Kaikki esityksen luvut perustuvat julkisista markkinainformaatiojärjestelmistä kerättyihin tietoihin. Pyrkimyksenä on ollut käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta, etteikö tiedoissa voisi esiintyä virheitä. Esityksen tiedot edustavat Investium Oy:n (”Investium”) näkemystä esityksessä mainittuna ajankohtana ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Investium ei vastaa esityksen tietojen käytöstä aiheutuneista vahingoista. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski ja asiakas vastaa siten itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista sekä näiden vaikutuksesta asiakkaan verotukseen. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Sijoittajan on myös tärkeä muistaa, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Kaikki immateriaalioikeudet tähän kuukausikatsaukseen kuuluvat Investiumille, ellei muuta ole erikseen mainittu.