Salkunhoitajan kommentti

Osakemarkkinoiden suhteellisen rauhallisen syyskuun jälkeen kyyti oli kylmää heti lokakuun ensimmäisistä paivistä alkaen. FED:in koronnosto syyskuussa ja ensi vuoden loppuun mennessä ennustetut viisi koronnostoa yhdessä vahvan työllisyystilanteen kanssa nostivat USA:n valtionlainojen korkoja ja esimerkiksi 10-vuotinen korko kipusi noin 3,25 %:iin. Samaan aikaan jatkuva epävarmuus kauppasotiin liittyen, alkava tuloskausi ja USA:n välivaalit madalsivat kynnystä kotiuttaa voittoja ja pienentää osakeriskiä globaalisti. Lokakuu jää historiaan yhtenä negatiivisimmista kuukausista päivämuutoksien suhteen. Esimerkiksi USA:ssa positiivisia päiviä oli osakkeille vain seitsemän ja vastaavasti Euroopassa (STOXX 600) yhdeksän kappaletta. S&P 500 -indeksi laski lokakuussa 6,9 % dollareissa mitattuna, mikä painoi indeksin kuluvan vuoden tuoton 2,5 %:iin. Euroopassa STOXX 600 indeksi laski 5,5 % ja sen 2018 vuosituotto on tällä hetkellä jo 4,7 % pakkasella. Pohjoismaiset osakkeet ovat olleet tähän asti jopa yllättävän defensiivisiä, eivätkä edelliset korjausliikkeet ole kohdistuneet niihin kovinkaan voimakkaina. Tällä kertaa myyntiaalto oli kuitenkin niin laaja, etteivät Pohjoismaatkaan välttyneet laskulta. MSCI Nordic indeksi laski lokakuussa 7,3 % ja OMX Helsinki 8,5 %. Niiden kuluvan vuoden tuotot ovat lokakuun jälkeen -2,5 % ja 2,8 %.

Vaikka lokakuu olikin synkkä, näemme nykytilanteessa montakin positiivista huomionarvoista seikkaa.Tuloskausi on sekä USA:ssa, että Euroopassa jo pitkällä ja etenkin USA:ssa tulokset olivat jälleen kerran erittäin vahvoja. Mahtava, yli 20 % tuloskavu yhdistettynä noin 10 % korjausliikkeeseen osakemarkkinoilla on painanut arvostustasot jälleen erittäin houkutteleviksi. Toinen positiivinen tekijä liittyy USA:ssa vallitsevaan omien osakkeiden ostojen suosimiseen osinkojen sijaan. Yritykset eivät saa ostaa omia osakkeitaan ennen tulosjulkistustaan, joten lokakuussa nämä ostot puuttuivat lähes kokonaan markkinoilta, kun taas marraskuussa ostot ovat jälleen sallittuja. Myös välivaalit saadaan USA:ssa pois alta heti marraskuun alussa, mikä vähentää epävarmuutta vaalien tuloksesta riippumatta. Loppuvuosi on yleensä osakkeille vahva ja todennäköisyys on mielestämme jälleen markkinan palautumisen puolella.

Investium Osakevarainhoito tuotti -3,65 % lokakuun aikana MSCI World High Dividend Yield indeksin tuottaessa -2,12 %. Jälleen kerran vahvistuva dollari auttoi yhdysvaltalaisia osakkeita nostaen niiden tuoton noin 1,2 % eurooppalaisia osakkeita paremmaksi. Rahastolla on strateginen alipaino indeksin USA allokaatiota vastaan, ja uskomme erojen tasaantuvan ajan saatossa. Huolimatta lokakuun heikosta kuukausituotosta, on Investium Osakevarainhoito pärjännyt vuoden alusta mitattuna selvästi pohjoismaisia ja eurooppalaisia osakkeita paremmin. Rahasto tarjoaakin hyvän tavan hajauttaa varojaan kansainvälisesti vahvoihin osingonmaksajiin. Rahasto on myös erittäin defensiivinen MSCI World indeksiä vastaan, joka laski kuukauden aikana -4,95 %.

Olemme olleet suhteellisen defensiivisiä rahaston allokaation osalta ja käytämme laskenutta markkinaa mahdollisuutena nostaa rahaston riskitasoa maltillisesti ja vaiheittain. Lisäsimme lokakuussa salkkuun saksalaisiin teknologiayhtiöihin sijoittavan iShares TecDAX UCITS ETF:n sen rajun kurssilaskun jälkeen ja jatkamme myös marraskuun aikana riskitason nostoa. Rahaston osinko-odotus on yhä noin 4 % ja sen sisältämien osakkeiden tuloskavu noin 10 %. Raju kurssilasku on tuonut rahaston arvostutasot entistä kiinnnostavimmiksi ja esimerkiksi sen P/E-luku on nyt noin 15.

 


Investium Osakevarainhoito on useilla mittareilla markkinoita edullisempi ja lisäksi salkkuyhtiöiden tulokset kasvavat markkinoita paremmin.

 

 

LUE KOKO RAPORTTI TÄÄLTÄ

Haluatko saada markkina- ja rahastoraportit kuukausittain sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme tästä linkistä.