Salkunhoitajan kommentti

Osakemarkkinoilla vedettiin henkeä syyskuussa ja suurimmat suhteelliset liikkeet nähtiinkin osakkeiden sijaan ns. riskittömillä korkomarkkinoilla, joilla nousevat korot aiheuttivat lainahintoihin painetta alaspäin. Euroopassa pankkisektori yritti pitkästä aikaa nousta muuta markkinaa nopeammin nousevien korkojen tukemana, mutta kuukauden viimeinen viikko palautti sektorin takaisin lähtöpisteeseen Italian puutteellisen budjettikurin palatessa otsikoihin. S&P 500 -indeksi nousi syyskuussa 0,5 % ja 3. kvartaalin aikana nousua kertyi indeksille jopa 7,56 %, mikä oli kovin kvartaalinousu sitten 2013. Kehittyvien markkinoiden syyskuu jatkui mollivoittoisena ja niiden tuotto jäi kuukauden ajalta 0,5 % pakkaselle alueen kvartaali tuoton jäädessä -1,1 %:iin. Euroopan STOXX 600 -indeksi päätti kuukauden 0,3 % ja kolmannen kvartaalin 1,3 % plussalle. Pohjoismaiset osakkeet olivat jälleen Euroopan pörssien nousun kärjessä 1,1 %kuukausi tuotollaan. Kolmannen kvartaalin aikana nousua kertyi pohjoismaisille osakkeille 5,5 %, eli yli 4 % enemmän kuin laajalle Eurooppa-indeksille. OMX Helsinki painui syyskuussa -0,7 % tuotollaan ja sen kolmannen kvartaalin tuotto oli 2,4 %.

Keskuspankkien kommunikaatiota seurattiin jälleen tarkasti syyskuun aikana, mutta lopulta niihin ei liittynyt mitään yllättävää. USA:n keskuspankki nosti jälleen odotetusti ohjauskorkoaan 2,25 %:iin ja se nostanee korkoa vielä kerran tämän vuoden aikana. Euroopassa EKP vakuutteli syyskuussa sijoittajia siitä, että korkoja nostetaan aikaisintaan kesällä 2019. Keskuspankin toteuttama korkopapereiden osto-ohjelma on kuitenkin jo loppumaisillaan ja ostojen määrä puolitetaan jälleen lokakuussa noin 15 miljardiin. Nykytiedon valossa osto-ohjelma lopetetaan kokonaan tämän vuoden lopulla ja on mielenkiintoista nähdä, miten automaattiostajan puuttuminen vaikuttaa esimerkiksi Italian valtionlainojen korkoihin. Kauppasodan monet käänteet ja presidentti Trumpin lupaus palauttaa miljoonia työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ovat painaneet Kiinan osakemarkkinoita rajusti kuluvana vuonna. Samaan aikaan paikalliset teknologiayhtiöt ovat olleet laskukierteessä niiden tasapainoillessa keskushallinnon ohjauksen ja vapaan kaupan välimaastossa.

Investium Osakevarainhoito tuotti 0,4 % syyskuun aikana. Parhaat tuottovaikutukset saatiin jälleen USA:n osakemarkkinoilta ja vastaavasti Euroopan heikko kehitys rasitti rahaston tuottoa. Rahasto on tuottanut viimeisten 6 kuukauden aikana 7,0 %, mikä on selvästi parempi tuotto kuin mitä eurooppalaisilta markkinoilta olisi ollut saatavissa. Vastaavasti se on heikompi tuotto kuin mitä USA:n markkinoilta olisi ollut saatavilla, mutta uskomme kansainväliseen hajautukseen ja arvostustasojen systemaattiseen seurantaan pidemmällä aikavälillä.

Yhdysvaltalaisten osakkeiden raju nousu kolmannen kvartaalin aikana on tehnyt alueelle sijoittamisesta vähemmän kiinnostavaa ja olemmekin viimeisten kuukausien aikana nostaneet Eurooppa allokaatiotamme edelleen niin, että nyt sekä USA, että Eurooppa ovat edustettuina lähes samoilla painoilla salkussa. Strategiamme on heikentänyt osakevarainhoito-salkun tuottoa lyhyellä aikavälillä, mutta sen avulla olemme varmistaneet, että salkun arvostustaso pysyy erittäin maltillisena ja osinko-odotus hyvänä. Rahaston osinko-odotus on nykysalkulle yli 4 % ja sen sisältämien yritysten tuloskasvu yli 9 %. Ylipainotamme strategiassamme keskisuuria yhtiöitä (noin 20 %) ja vastaavasti alipainotamme suuria yhtiöitä.

LUE KOKO RAPORTTI TÄÄLTÄ

Haluatko saada markkina- ja rahastoraportit kuukausittain sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme tästä linkistä.