Salkunhoitajan kommentti

Vuoden 2018 toinen kvartaali oli kansainvälisesti osakkeiden osalta hyvä ja vastaavasti turvallisille korkosijoituksille heikko korkotasojen noustessa maltillisesti. USA:n osakemarkkinoita kuvaava laaja S&P500 Net Total Return USD -indeksi päätti vuoden toisen kvartaalin 3.3 % plussalle dollareissa ja 8.7 % plussalle euroissa laskettuna. Nousevat korot ja vahvistuva dollari ovat painaneet kehittyvien markkinoiden osakkeita ja paikallisvaluutoissa noteerattuja korkopapereita käytännössä tammikuusta asti ja toisella neljänneksellä myyntipaine voimistui entisestään. MSCI Emerging Net Total Return USD -indeksi päättikvartaalin yli 8.0 % pakkaselle ja se on laskenut tammikuun tasoista jo yli 15 %. Euroopan osakemarkkinat nousivat kvartaalilla STOXX 600 Net Total Return EUR indeksillä mitattuna 4.0 % ja pohjoismaiset osakkeet (MSCI Nordic Net Total Return EUR) 2.0 %. Kotimainen OMX Helsinki Cap oli Pohjoismaiden parhaimmistoa 6.2 % tuotollaan samalla periodilla. Huomattavaa on, että lähes kaikki eurooppalaiset osakeindeksit jäivät hyvästä kvartaalista huolimatta vuoden 2018 ensimmäisen puolikkaan osalta kurssikehitykseltään negatiivisiksi.

Pohjoismaiset kiinteistömarkkinat jatkoivat hyvien ja tasaisten tuottojen tarjoamista myös vuoden toisella kvartaalilla. Korkotason pysyessä euro-alueella matalana, ajautuu yhä lisää varoja kiinteistösektorille, mikä näkyy hyvää vuokratuottoa tarjoavien kohteiden arvonnousuna. Vahva kassavirta kiinteistöistä kasvattaa Investium Kiinteistövarainhoito -rahaston arvoa myös niinä kuukausina, joina varsinaisten sijoituskohteiden arvoihin ei tehdä muutoksia. Kiinteistösalkku tarjoaa myös hyvän tavan hajauttaa varallisuutta, koska sen lyhyemmän aikavälin arvonkehitys ei juurikaan ole riippuvainen likvidien omaisuuslajien, kuten osakkeiden tai korkojen heilunnasta.

Investium Kiinteistövarainhoidossa ei ole sijoituksia asuntomarkkinoille, emmekä vieläkään näe asuntomarkkinaa riittävän kiinnostavana tuotto-odotukseltaan, jotta hakisimme aktiivisesti sijoituskohdettakyseiseen omaisuuslajiin. Sijoitamme mieluummin mm. liikekiinteistöihin, logistiikkaan, hoivakiinteistöihin ja korkeatuottoiseen metsään ja jatkamme kiinteistövarainhoito -salkun hajauttamista kiinnostavimpiin sijoituskohteisiin Euroopassa. Pyrimme loppuvuoden aikana nostamaan kohderahastojen lukumäärän nykyisestä viidestä noin kahdeksaan, mutta olemme samaan aikaan vaativia sijoituskohteiden tuotto-odotuksien suhteen, jotta rahaston tuotto-odotus pysyy hyvänä.

Lisäsimme ensimmäisen kvartaalin lopulla kiinteistövarainhoito-salkkuun kaksi uutta sijoituskohdetta, toisella kvartaalilla allokoimme varoja vanhoihin omistuksiin. Uudemmista sijoituskohteista Capman Nordic Property Income Fund sijoittaa pääasiassa toimisto-, vähittäiskauppa-, ja logistiikkakiinteistöihin pohjoismaisissa kasvukeskuksissa. Erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I pyrkii sijoittamaan hyvää kassavirtaa ja kehityspotentiaalia tarjoaviin kiinteistökohteisiin Suomessa. Molemmat rahastot tuovat salkkuun hyvää hajautusta ja erittäin kiinnostavat 8-10 % vuotuiset tuottotavoitteet.

 

LUE KOKO RAPORTTI TÄÄLTÄ
Huom. kahden kohderahaston arvot eivät ehtineet kesäkuun arvonlaskentaan mukaan. Tilanne korjaantuu syyskuun arvonlaskennan yhteydessä.